Mobilanpassat väder för Ludvika

Väderprognos för Ludvika

Väderprognosen är senast uppdaterad idag 15:35

För muspekaren över respektive dag för att se väderprognos för hela dagen.

Vädret runt Ludvika idag

Ovanstående väderprognos är en snabböversikt över vädret runt Ludvika de kommande dagarna. Väderprognosen uppdateras med jämna mellanrum, minst en gång om dagen. Vill du se en mer detaljerad väderprognos för Ludvika, se detaljerat väder för Ludvika här.

Missa heller inte Om Ludvika med omgivningsbilder och foton runt om Ludvika, samt intressant information om sevärdheter och platser i Ludvika. Kika längre ner på sidan för att se dessa delar!

Solens upp och nergång i Ludvika

Solen går upp 08:18 i Ludvika
Solen går ner 16:07 i Ludvika

Idag är det 7 timmar och 49 minuter sol i Ludvika.
Vi hoppas på sol förstås!

Väderöversikt för Sverige

Om Ludvika

Om Ludvika

Ludvika är en tätort i Västerbergslagen och södra Dalarna. Orten är huvudsakligen belägen i Ludvika kommun. Den östligaste delen ligger dock i Smedjebackens kommun. Ludvika är centralort i Ludvika kommun. Ludvika har 14 018 invånare (2005) och är den 83:e största tätorten i Sverige.

Vid Ludvika ström lät Gustav Vasa anlägga Ludvika kronobruk omkring 1550. Detta var Sveriges första bruk för stångjärnssmide i kronans regi. 1726 såldes bruket till familjen Cedercreutz. Familjen Roth, som var brukets sista ägare, utökade bruket med ett sågverk och ett vattenkraftverk. Ludvika bruk lade ner produktionen 1920. Ludvika blev stad år 1919.

Tolkningen av namnet Ludvika är långt ifrån säker. Namnet är tidigast belagt 1539 och bars ursprungligen av en by i den nuvarande tätortens västra del. Byn har sannolikt fått sitt namn av den intilliggande Lyviken i sjön Väsman. Vikens namn kan möjligtvis i sin tur kopplas till det i källorna obelagda namnet Lydhia på det vattendrag som mynnar där. Detta namn är i så fall bildat till ett ord som är besläktat med ludd och luden och som syftar på förekomsten av bladvass.[2] Enligt en annan tolkning skulle förleden i vikens namn istället komma av det fornsvenska ordet ly som betyder lä, alltså läviken.[3]

Källa: Wikipedia

Vilket väder blir det i din stad?