Mobilanpassat väder för Lund

Väderprognos för Lund

Väderprognosen är senast uppdaterad idag 21:11

För muspekaren över respektive dag för att se väderprognos för hela dagen.

Vädret runt Lund idag

Ovanstående väderprognos är en snabböversikt över vädret runt Lund de kommande dagarna. Väderprognosen uppdateras med jämna mellanrum, minst en gång om dagen. Vill du se en mer detaljerad väderprognos för Lund, se detaljerat väder för Lund här.

Missa heller inte Om Lund med omgivningsbilder och foton runt om Lund, samt intressant information om sevärdheter och platser i Lund. Kika längre ner på sidan för att se dessa delar!

Solens upp och nergång i Lund

Solen går upp 08:06 i Lund
Solen går ner 16:34 i Lund

Idag är det 8 timmar och 28 minuter sol i Lund.
Vi hoppas på sol förstås!
Solen går ner om 15 timmar och 50 minuter.

Väderöversikt för Sverige

Om Lund

Om Lund

 Lund (info) är en tätort i sydvästra Skåne samt centralort i Lunds kommun, Skåne län, säte för Lunds universitet och stiftsstad för Lunds stift. Lund är Sveriges elfte största tätort.[3] Staden är belägen på en utlöpare av Romeleåsen som avgränsar Lundaslätten i nordväst och ingår enligt Statistiska centralbyråns klassificering i Stor-Malmös storstadsregion. Lunds vänort är Borgå som ligger i södra Finland.

Lund är tillsammans med Sigtuna en av Sveriges äldsta städer, även om Lund var en dansk stad som blev svensk besittning först år 1658. Lund var dock inte på den danska tiden Danmarks äldsta stad. Det fanns Vikingatida stadsliknande bebyggelse i Norden långt innan, exempelvis den närliggande orten Uppåkra, vars flytt till Lund har sätts i samband med Skånes kristnande och enandet av Danmark under kung Harald Blåtand.

Staden grundades omkring år 990, sannolikt flyttad på kungligt initiativ från ett tidigare läge en halvmil längre söderut, där arkeologiska utgrävningar vid Uppåkra indikerar en bosättning från före vår tideräknings början som blivit nedbränd i slutet av 900-talet. De arkeologiska fynden ger anledning att tro att staden vid Uppåkra, som kanske redan kallades Lund, varit centralort för det bördiga sydväst-Skåne från 400-talet och framåt – en roll som Lund övertog problemfritt. Stadens nya läge var strategiskt fördelaktigt. Lund ligger på Romelåsens sydväst-sluttning, vid vars fot mossar och sankmark utmed Höje å gav extra skydd. Liksom Uppåkra ligger Lund utmed den nord-sydliga landsväg som omges av det land Uppåkra var centralort för, men Lunds nya läge vid korsningen med en öst-västlig landsväg till landet i Vombsänkan, Färs härad, antyder att staden Lund aspirerade på kontroll av större delar av Skåne, möjligen också Kristianstadsslätten på andra sidan Linderödsåsen. Grundandet av Lund betraktas i regel som ett led i skapandet av ett enat danskt kungadöme.

Källa: Wikipedia

Vilket väder blir det i din stad?