Mobilanpassat väder för Bengtsfors

Väderprognos för Bengtsfors

Väderprognosen är senast uppdaterad idag 02:24

För muspekaren över respektive dag för att se väderprognos för hela dagen.

Vädret runt Bengtsfors idag

Ovanstående väderprognos är en snabböversikt över vädret runt Bengtsfors de kommande dagarna. Väderprognosen uppdateras med jämna mellanrum, minst en gång om dagen. Vill du se en mer detaljerad väderprognos för Bengtsfors, se detaljerat väder för Bengtsfors här.

Missa heller inte Om Bengtsfors med omgivningsbilder och foton runt om Bengtsfors, samt intressant information om sevärdheter och platser i Bengtsfors. Kika längre ner på sidan för att se dessa delar!

Solens upp och nergång i Bengtsfors

Solen går upp 08:36 i Bengtsfors
Solen går ner 16:10 i Bengtsfors

Idag är det 7 timmar och 34 minuter sol i Bengtsfors.
Vi hoppas på sol förstås!
Solen går ner om 7 timmar och 20 minuter.

Väderöversikt för Sverige

Om Bengtsfors

Om Bengtsfors

Bengtsfors är en tätort och centralort i Bengtsfors kommun, i landskapet Dalsland. Orten ligger mellan sjöarna Lelången och Bengtsbrohöljen och har 3 080 invånare. Några av turistattraktionerna är Halmens Hus, Gammelgården[2] och Dalslands Camping [3], som är en campingsplats belägen mellan sjön Ärtingen och Lelången. Gammelgården är Västsveriges största friluftsmuseum, högt beläget uppe på Majberget. Tätorten har kommunens enda gymnasium och högstadium (Strömkullegymnasiet och Bengtsgården).

Mellan 1901 och 1964 var sulfitfabriken en viktig industri. En annan industri var Elektrokemiska aktiebolaget (EKA) som startades år 1895 av Rudolf Lilljeqvist med stöd av andra finansiärer, däribland Alfred Nobel. Efter att ha annonserat efter ett lämpligt vattenfall där en industri kunde anläggas erbjöds Lilljeqvist att köpa fallrättigheter och mark i Bengtsfors. Man lät för den elektrolytiska industrins behov av elektricitet anlägga kraftverket mellan sjöarna. 1924 flyttade industrin till Bohus. Rudolf Lilljeqvist bodde med sin familj på Baldersnäs.

I Bengtsfors låg tidigare Volvos bilsätestillverkning, Dalslandsverken, som senare såldes och blev en av Lear Corporations fabriker. Orten var emellertid aldrig helt optimal ur lokaliseringssynpunkt, eftersom transportlederna var långa och hade låg kapacitet. Det var dåvarande finansministern Gunnar Sträng som år 1965 med hjälp av statlig finansiell hjälp fick Volvo att förlägga sin sätestillverkning till Bengtsfors. Våren 1999 lades fabriken ned eftersom man ville flytta fabriken närmare personvagnstillverkningen i Göteborg [4]. Eftersom det var ortens största arbetsgivare med över 800 anställda drabbades bygden hårt [5]. Det ekonomiska bakslaget för kommunen mildrades något eftersom Lear Corporation under flera år efter nedläggningen fortsatte att betala hyra för lokalerna.

Källa: Wikipedia

Vilket väder blir det i din stad?