Mobilanpassat väder för Avesta

Väderprognos för Avesta

Väderprognosen är senast uppdaterad idag 23:31

För muspekaren över respektive dag för att se väderprognos för hela dagen.

Vädret runt Avesta idag

Ovanstående väderprognos är en snabböversikt över vädret runt Avesta de kommande dagarna. Väderprognosen uppdateras med jämna mellanrum, minst en gång om dagen. Vill du se en mer detaljerad väderprognos för Avesta, se detaljerat väder för Avesta här.

Missa heller inte Om Avesta med omgivningsbilder och foton runt om Avesta, samt intressant information om sevärdheter och platser i Avesta. Kika längre ner på sidan för att se dessa delar!

Solens upp och nergång i Avesta

Solen går upp 08:12 i Avesta
Solen går ner 16:05 i Avesta

Idag är det 7 timmar och 53 minuter sol i Avesta.
Vi hoppas på sol förstås!
Solen går ner om 13 timmar och 2 minuter.

Väderöversikt för Sverige

Om Avesta

Om Avesta

Avesta är en tätort samt centralort i Avesta kommun, Dalarnas län belägen utmed Dalälven i södra Dalarna. Till tätorten räknas även Karlbo, Krylbo och Skogsbo. Orten är främst känd för sin järnindustri, men har även haft kopparindustri och myntverk. Världens största mynt, ett tiodalers plåtmynt à 19,7 kg, är tillverkat i Avesta och finns att beskåda på ortens myntmuseum.

Namnet kommer från byn Åvsta (1303 Aghastadhum) som hade ett laxfiske vid nuvarande Avesta, 1643 kallad Åffwestafors. Förleden i Åvsta är ave, älvutvidgning. Efterleden är antingen stad, 'båtplats' eller sta(d), 'plats, ställe'.[3]

Redan under medeltiden fanns det en hytta strax utanför nuvarande Avesta stad. År 1636 inleddes byggandet av ett kopparverk intill Avestaforsen som tidvis kom att vara ett av Europas största. Initiativtagare var ursprungligen holländaren Govert Silentz, men redan 1642 övertogs det av myntmästaren Marcus Kock. 1644 lät denna också inrätta ett myntverk i Avesta för prägling av kopparmynt. Myntverket kom mellan åren 1644 och 1831 att stå för i stort sett all prägling av kopparmynt i Sverige. Det lilla brukssamhället hade redan år 1641 tilldelats stadsrättigheter under Falu stad och under 1600-talets senare del blomstrade utvecklingen. Kritik och konkurrens från närbelägna städer ledde dock till att privilegierna drogs in redan 1688. Avesta, som då hade cirka 800 invånare, upplevde under de följande åren en drastisk befolkningsminskning. Myntpräglingen vid Avesta lades ned 1831 och 1869 lades även kopparverket ned.

Källa: Wikipedia

Vilket väder blir det i din stad?